Jdi na obsah Jdi na menu
 


­­­­Kraniosakrální terapie je velmi jemná neinvazivní doteková technika ovlivňující kraniosakrální systém, jeho rytmus. Kraniosakrální systém je polozavřený hydraulický systém, který využívá nepropustnou duru mater (tvrdou plenu mozkovou) jako bariéru k udržení cerebrospinální tekutiny (mozkomíšního moku). KS systém je tedy tvořen mozkomíšní tekutinou obklopenou membránovým systémem a uvnitř strukturami, které řídí přívod a odvod mozkomíšní tekutiny.

Změnami tlaku dochází k rytmickému pohybu, který ovlivňuje lebeční kosti, ty musí být ve stálém a jemném pohybu. Zjednodušeně řečeno dochází k plnění a vyprazdňování mozkových komor, omývání mozkových a míšních blan mozkomíšním mokem. Tento mok je filtrován z krve v dynamickém okruhu se zpětnou vazbou.

Tento pravidelný cyklický rytmus KS systému má u zdravého člověka 8 až 12 cyklů za minutu. Rytmus lze cítit na jakékoliv části těla. Formování tohoto rytmu začíná již v děloze matky a končí smrtí jedince. KS systém působí na oblast mozku a míchy a má tak velký vliv na řadu tělesných funkcí. Ovlivňuje endokrinní systém (vylučování hormonů), pohyblivost lebečních kostí a páteře i na psychický stav. Rytmus může být narušen úrazy, operací, psychickými traumaty, často i při porodu.

Samotná terapie je velmi klidná a příjemná. Klient leží pohodlně na lůžku. Terapeut s ním naváže kontakt a navzájem si předají informace o potížích a průběhu terapie. Klient je vyzván ke klidu a spolupráci. Touto terapií se pracuje přes oblečení a to lehkým 5g tlakem. Terapeut přikládá ruce na různá místa na hlavě a těle klienta, a napojí se na KS rytmus, který je využíván k mobilizacím a uvolňování problémových míst. Na těchto místech vytrvá do chvíle, než dojde k uvolnění tkání, což může trvat několik minut.

Citlivější klienti mohou cítit samotný pohyb lebečních kostí, uvolňování tkání nebo snížení psychického napětí. Klient si uvědomuje své tělo, své potíže. Bouřlivější průběh KS terapie může nastat, když se rozpouští problém na somatoemocionální úrovni. Při spontánních emocionálních nebo tělesných reakcích terapeut nezasahuje do děje projevů, nebrání jim, jen citlivě provází.

Tělo na tuto terapii reaguje 2-3 týdny, proto se další ošetření provádí nejdříve za 2 týdny. 

 

KONTRAINDIKACE (tyto klienty nepřijímám): 

  •   stav po mozkové příhodě do 4 měsíců (později terapie  velmi vhodná) 
  •   nádorové onemocnění v akutní fázi, klient užívající silná psychofarmaka nebo drogy
  •   těhotenství v prvním trimestru
  •   Aneurysma, krvácení do mozku
  •   Schizofrenie

 

S ČÍM POMÁHÁ KRANIOSAKRÁLNÍ TERAPIE:

Veškeré potíže psychosomatického původu. Zklidní, odblokuje traumata uložená v podvědomí a problémy těla i duše s tím související, čímž se odstraní nejen potíže ale i jejich pravá příčina. Bolesti kloubů a páteře. Bolesti hlavy, migrény. Bolesti žaludku, potíže s trávením. PMS, hormonální poruchy. Detoxikační účinky. Poruchy rovnováhy, závratě. Traumata a posttraumatické syndromy. Poruchy učení, koncentrace, hyperaktivita, koktavost. Problémy s otěhotněním, impotence. Podpora léčby závislostí.

Při pravidelném docházení jedenkrát za tři až čtyři týdny se posiluje imunitní systém. Odstraňuje fyzické i psychické napětí, stres, chronickou únavu, nespavost, strachy a úzkosti, emoční labilitu, deprese. Velmi rychle a účinně odstraňuje tzv. "Syndrom vyhoření". KS má silný relaxační a meditativní efekt a je velmi vhodná jako součást procesu osobního růstu, zvyšuje pocit pohody a štěstí. „PROBOUZÍ“ ty, kteří jsou již připraveni.